Ko su klijenti mikrokreditnih organizacija?

Tipični klijenti mikrokreditnih organizacija su ljudi sa niskim primanjima, koji se bave nekim sopstvenim privatnim poslom, a najčešće nemaju pristup drugim formalnim finansijskim institucijama.

To su obično preduzetnici koji sami sebe zapošljavaju, a djelatnost realizuju iz svog domaćinstva. Njihovi mali biznisi orjentisani su na maloprodajne radnje, uličnu trgovinu, zanatsku proizvodnju, poljoprivredu, stočarstvo ili pružanje raznovrsnih usluga.

Ne postoje precizni podaci o siromaštvu klijenata, ali postoje trendovi koju ukazuju da se većina korisnika mikrofinansiranja kreće oko granice siromaštva, iznad, ali i ispod nje. Finansijske usluge, naročito krediti, nisu pogodni uvijek i za sve. Oni su najsvrsishodniji onim koji su prepoznali ekonomsku priliku za ostvarivanje profita, ukoliko imaju pristup zadovoljavajućoj količini novca. Bez obzira na način korišćenja kredita, MFI mogu obezbijediti dugoročan i stabilan pristup novcu samo ako su klijenti spremni i sposobni da poštuju rokove otplate.

Najsiromašnija domaćinstva, njih oko 10%, uključujući i siromašne, nisu tradicionalni klijenti mikrofinansiranja jer nemaju stabilan protok novca za povrat kredita. Njima su potrebnija bespovratna sredstva ili drugi javni izvori finansiranja za poboljšanje njihove ekonomske situacije. To je za njih i najefikasniji vid podrške pošto većina nije u mogućnosti da otplaćuje kredite.