Zašto MFI naplaćuju visoke kamatne stope?

Često se postavlja pitanje zašto su mikrokreditne kamatne stope više od bankarskih kamatnih stopa koje otplaćuju imućniji ljudi. Odgovor je u troškovima.

Administrativni troškovi odobravanja malih kredita su viši u procentima od troškova davanja velikih kredita. Potrebno je mnogo manje vremena po zaposlenom za obradu jednog kredita u iznosu od 100.000 eura u poređenju sa sto kredita po 1.000 eura.

Pored visine kredita i drugi faktori utiču da mikrokrediti budu skuplji za odobravanje. Kreditne odluke za klijente koji nemaju ni garancije ni platu ne mogu biti zasnovane na automatizovanom sistemu vrednovanja kreditnog zahtjeva. Stoga one zahtijevaju značajne intervencije kreditnih službenika u procjeni rizika svakog kredita.

MFI posluju i u područjima koja su udaljena ili imaju nisku naseljenost, kako bi krediti bili dostupni i toj populaciji, što takođe čini te kredite skupljim. To je inače razlog što komercijalne banke nemaju tendenciju da posluju u takvim područjima. Da bi MFI uspješno poslovala, ona mora ukalkulisati sva opterećenja vezana za odobravanje kredita, kako bi pokrila svoje troškove i nastavila održivi rad.