NAŠI ZAPOSLENI

Jedan od nas – Adnan Karastanović

Adnan je sa radom u Alter Modusu počeo u januaru 2017. godine. Poslije završetka studija trebalo je odabrati poslodavca za pripravnički staž po Vladinom programu.

„Kad si student prava i gledaš američke filmove, misliš o pravosuđu, advokaturi i sebe vidiš u tome“ – kaže Adnan.

U skladu sa studentskim idejama, Adnan je pri odabiru kompanija prednost dao advokatskim kancelarijama, notarima i finansijskim institucijama. Pošto ih je trebalo odabrati sedam,  ušao je u istraživanje firmama o kojima nije imao dovoljno informacija,  pa se tako na njegovoj listi našao  i Alter Modus.

„Kako se tokom trajanja konkursa situacija stalno mijenja, praktično do kraja ne znate gdje ćete biti raspoređeni. Na kraju se pokazalo da sam Alter Modusu ja bio prvi izbor i da je Alter Modus bio moj prvi izbor.“

Kako kaže, nije imao velika očekivanja od pripravničkog staža. Čuo je za iskustva kolega da za vrijeme angažmana nisu dobili priliku da rade, nisu imali svoje mjesto da sjednu, neki čak nisu ni bili u obavezi da dolaze na posao. Međutim, njegovo iskustvo od samog početka bilo je potpuno drugačije.

„Vrlo brzo, zapravo odmah na početku, bilo mi je jasno da moje iskustvo neće biti takvo. Mi smo odmah kao pripravnici dobili svoj sto, kompjuter, telefon na korišćenje. Zbog takvog pristupa osjećaš se uvaženo. Bilo mi je jasno da ću imati priliku da radim i učim.“

Adnan se sjeća prvog kontakta sa Alter Modusom. To je mejl dobrodošlice dobijen od HR-a. Zatim je uslijedio sastanak sa HR-om i kratka prezentacija o firmi. Ubrzo se desio i sastanak sa mentorom. Kako je ideja bila da prije nego što dođe u Pravnu službu upozna rad Kreditnog sektora, tako je prvih mjesec dana Adnan proveo u kancelariji u Baru. Mjesec dana kasnije dolazi u Podgoricu i upoznaje ostale kolege iz Službe.

Odmah je primijetio koliko je sve dobro organizovano, kako se zna šta je čiji posao i kako je sve uređeno – i to mu se mnogo dopalo.

O poslu pravnika dosta je naučio, jer je, kako kaže, došao pravo sa fakulteta bez praktičnih znanja i bez iskustva. Osim toga, ovo je Adnanovo prvo radno iskustvo, pa naglašava da je mnogo saznao o poslovnom svijetu uopšte, o komunikaciji sa ljudima iz poslovnog okruženja, te smatra da je i prilično napredovao.

U Alter Modusu posebno voli atmosferu. To je prirodna atmosfera, sa ljudima si koji su srdačni, prijatni, dostupni. Kaže da mu se odmah dopao taj sistem u kojem nema podjela, uštogljenosti, u kojem imaš slobodu da se obratiš bilo kome bez ustručavanja i bez obzira na kojoj poziciji je taj neko.

„U Alter Modusu rade dobri ljudi, dobre kolege, takva atmosfera utiče na to da se osjećaš sigurno, da osjećaš pripadnost.“

Iako obavljaju vrlo zahtjevan i odgovoran posao, Adnan i kolege rade u prijatnoj, podržavajućoj i pozitivnoj atmosferi. Posao je, kaže Adnan, dinamičan, nosi veliku dozu odgovornosti i uvijek je interesantno.

„Kad se izjutra probudim i krenem na posao, znam da me čeka puno obaveza koje treba obaviti, ali isto tako znam da me čekaju i ljudi sa kojima se osjećam lijepo.“

Posao ga je naučio koliko je strpljenje važno. Shvatio je da ako si strpljiv, marljiv i vrijedan, uspjeh neće izostati. Osim o poslu, u Alter Modusu je naučio dosta i o sebi. Posebno naglašava da mu je važno da je vidio da može da bude strpljiv, jer ranije takav nije bio. Takođe je naučio da ne reaguje naglo i na prvu loptu.

Trenutak kada je posebno bio srećan što je dio tima Alter Modusa jeste odlazak u Kataniju.

Katanija! Velika je i sama ta misao da te firma vodi na putovanje, i to da vodi sve zaposlene –  van Crne Gore! Nisam čuo da neka firma to radi. Tada sam upoznao sve kolege. Tada sam mislio –  baš je dobro što sam ovdje!“

Kada ga prijatelji pitaju kako je na poslu, Adnan kaže „Ekstra“.

Da ponovo bira, na svih sedam mjesta u listi firmi za pripravnički staž pisalo bi Alter Modus!