Đuro Nenadović, proizvodnja lješnika

Predstavljamo vam Đura Nenadovića, jednog od rijetkih proizvođača lješnika iz Danilovgrada.

Za lješnik važi izreka da se čekanje i upornost isplati jer se za prvi rod lješnika mora čekati 5 godina. Đuro Nenadović je posle detaljnog istraživanja tržišta odlučio da se posveti upravo proizvodnji ove jezgraste voćke. Prije 5 godina zasadio je 500 stabala lješnika i uprkos teoriji već posle 4 godine nagrađen je prvim rodom od 50kg. Ove godine očekuje bolji rod, odnosno od 150 do 200kg plodova, koji će se uvećavati sve do 7 godine, kada biljka počin je da ostvaruje puni rod. Lješnik nije biljka koje zahtijeva puno pažnje, godišnji radovi se svode na zimsku rezidbu, i jedno do dva godišnja prskanja. Takođe, biljka je i jako otporna na vremenske uslove.

Interesantna je i činjenica da Crna Gora uvozi 90% lješnika te mu plasman proizvoda ne predstavlja izazov. Proizvode uglavnom prodaje u ljusci a dobro je znati i činjenicu da plodovi u ljusci mogu da stoje i do 2 godine. Ljuska ploda se kod većih proizvođača može koristiti za proizvodnju peleta.

Lješnik se ne bere već sakuplja te Đuro već razmišlja o potrebnoj mehanizaciji, tj. usisivaču plodova koji će olakšati sakupljanje. U posao je uključena i cijela porodica, pored supruge tu su i troje djece koji vrijedno rade. Uz plantažu lješnika  na njihovom imanju nalazi se i plantaža kupina a do nedavno su imali i proizvodnju jagoda. Dok je aktivno radio na proizvodnji jagoda Đuro je koristio kredit sa sezonskim načinom otplate i u periodu kada su plodovi sazrijevali i imao prihod od prodaje vraćao je glavnicu kredita dok je van sezone otplaćivao samo kamatu, te su rate bile manje.

Ukoliko je i vama potrebna podrška za razvoj vašeg poljoprivrednog gazdinstva stojimo vam na raspolaganju.

Više informacija o kreditnoj ponudi možete pročitati ovdje: https://altermodus.me/nasi-proizvodi/kredit-za-vas-posao/