Olivera Krivokapić, medena magija

Olivera Krivokapić, mlada pčelarka iz Nikšića, uspješno živi svoj san. Zarađuje baveći se pčelarstvom i posjeduje šest radnji u Nikšiću.

Pčelarstvo se u Crnoj Gori smatra muškim zanimanjem i baš zbog toga njen razvojni pčelarski put nije bio nimalo lak. Najteža okolnost na početku karijere je nedostatak novca. Međutim, zahvaljujući potpunoj podršci Alter Modusa sada uspješno vodi svoj posao i uživa u ljubavi sa pčelama.

Otkriva čaroliju koja se krije u svijetu pčela

U mjestu Lukovo, nedaleko od Nikšića nalazi se Oliverina oaza mira, predivno imanje na kojem se nalazi njen pčelinjak i na kojem caruju pčele.

„Moj otac se nekada bavio pčelarstvom. Međutim, zbog njegovih drugih obaveza, morao je to prekinuti i to u vrijeme kada sam baš zgotivila ova predivna bića. Nešto mi nije dalo mira, pa sam 2018. počela da se raspitujem preko raznih izvora kada će biti raspisan konkurs za nabavku pčelinjih društava preko Ministarstva poljoprivrede, jer je tada bila aktuelna pomoć mladim pčelarima. Tako da sam tada i krenula sa svojim biznisom.“

Na početku je imala tri pčelinja društva, dok je vremenom taj broj rastao. Učila je sama koristeći literaturu, a često je tražila i savjete od iskusnih pčelara, gradeći svoje znanje i vještine iz dana u dan.

Planiram izgraditi i apikomoru koja će biti sastavni dio pčelinjaka. Nadam se da će to upotpuniti moj san sa pčelama, jer one znaju da uzvrate svaki trud, rad i pažnju koju im pružam. Zaista su nestvarne.“

Tajna uspjeha – ljubav prema pčelama

Olivera konstantno uči i unapređuje svoje znanje na brojnim predavanjima i seminarima, a pohađala je i prvu školicu pčelarstva u Crnoj Gori koja se održala 2019. u Kući meda u Danilovgardu.

„Pčele prvo treba da volite da biste mogli da budete dio njihovog prostora. Osim ljubavi, pružaju mi i veliki mir. Vrlo često bude i različitih izazova. Bez obzira koliko znanja i iskustva imam sve to upornost i rad moraju na  leđima da iznesu. Kao i u svakom  drugom poslu bude i uspona i padova. Na početku mi je bilo najteže, jer nisam imala novčana sredstva za sve moje ideje. Veliku zahvalnost dugujem Alter Modusu bez čije kreditne podrške ovaj biznis ne bih mogla u potpunosti realizovati.„

Oliverina priča je inspiracija svim mladim ljudima koji sanjaju o ostvarivanju svojih strasti, bez obzira na izazove koje život može postaviti pred njih. Ona je dokaz da se s odlučnošću, ljubavlju i podrškom može postići nevjerovatan uspjeh, stvarajući magiju koja ostavlja slatki trag.